Dertien jaar cel voor Amsterdamse hamermoord

Een 70-jarige man uit Amstelveen moet dertien jaar de cel in voor de moord op zijn vriend met een voorhamer. Het Openbaar Ministerie had vijftien jaar geëist.

Het 63-jarige slachtoffer werd in juni vorig jaar dood in zijn woning in het centrum van Amsterdam gevonden. Uit het huis was geld ontvreemd.

Al snel verdacht de politie de Amstelvener Gerard H., een vriend van het slachtoffer. Hij was de dag na de moord op stel en sprong naar de Canarische eilanden vertrokken en gaf bij terugkomst veel meer geld uit dan gebruikelijk. Op camerabeelden van de dag van de moord was bovendien te zien dat hij bij zijn vriend op bezoek was geweest.

Het slachtoffer heeft waarschijnlijk nog een aantal uren geleefd na de aanval. Iets wat de rechtbank in Amsterdam de man zwaar aanrekent. "Een volstrekt gebrek aan respect voor het leven", aldus de rechtbank.

Hoewel justitie meent dat er overtuigend bewijs is dat de in schulden verkerende man uit Amstelveen zijn vriend heeft vermoord, acht de rechtbank dat niet bewezen. Wat het motief dan wel is geweest is volgens de rechtbank niet vast komen te staan.