Kamp wil malafide uitzendbureaus uitroeien

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) wil alles op alles zetten om het aantal malafide uitzendbureaus voor arbeidsmigranten binnen twee jaar terug te brengen tot nul. Dat liet Kamp weten in reactie op een donderdag verschenen rapport over de immigratie van Polen en andere Oost-Europeanen.

Kamp wil een verplichte registratie voor uitzendbureaus. Ook moeten bedrijven die werknemers onder slechte arbeidsomstandigheden en tegen een te laag salaris laten werken bij herhaalde overtredingen worden gesloten.

Het aanpakken van malafide uitzendbureaus is een van de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie die onderzoek deed naar de toestroom van arbeidsmigranten uit Oost-Europa. Die is niet goed verlopen, is de voornaamste conclusie. In november komt het kabinet met een meer uitgebreide reactie op het rapport.

De PVV ziet in het rapport een bevestiging van de angsten die de partij al had toen de grenzen opengingen voor arbeidsmigranten uit onder meer Polen. PVV- Kamerlid Sietse Fritsma stelt dat de naïviteit van andere partijen op het gebied van immigratie Nederland ernstige schade heeft toegebracht.

Volgens SP-Kamerlid Sadet Karabulut hadden veel gevallen van uitbuiting en overlast voorkomen kunnen worden als de omvang van de migratie onder ogen was gezien. "Dat werknemers uitgebuit zouden worden en buurten en recreatieparken zouden verloederen is precies waar de SP vanaf het begin voor waarschuwde."

D66 stelt juist dat immigranten hard nodig zijn voor de economie. "Uit het rapport blijkt dat er in 2040 een tekort van 800.000 mensen op de arbeidsmarkt wordt verwacht" constateert D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya. Wel moet de immigratie in de toekomst beter worden begeleid.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum noemt het rapport 'realistisch en evenwichtig'. "Terecht wordt geëist dat malafide praktijken hard worden aangepakt."