Samsung betaalt Microsoft voor elke telefoon

Samsung en Microsoft hebben een overeenkomst getekend voor het gebruik van elkaars patenten. Microsoft ontvangt hierdoor voor elk verkocht Samsung-apparaat met het Android-systeem een bijdrage. Dat meldt Microsoft woensdag.

Hoeveel Samsung betaalt per telefoon is niet bekendgemaakt. Volgens geruchten zou het gaan om een bedrag tussen de vijf en vijftien dollar per apparaat. Vorig kwartaal verkocht het Zuid-Koreaanse bedrijf ongeveer twintig miljoen telefoons.

Door de deal wordt een patentenstrijd voorkomen, zoals die momenteel plaatsvindt tussen Samsung en Apple. Over welke patenten het precies gaat, is niet bekendgemaakt. Eerder sloot Microsoft een soortgelijke deal met telefoonmakers HTC en Nokia.

Microsoft heeft zeer veel patenten in bezit, en claimt dat besturingssysteem Linux hier inbreuk op maakt. Android, waar veel van de telefoons van Samsung op draaien, is hier weer op gebaseerd. Overigens wijst Android-eigenaar Google de claims van Microsoft af.

Naast de bijdrage voor het gebruik van patenten hebben de twee bedrijven ook afgesproken samen te werken aan de ontwikkeling van het besturingssysteem voor mobiele telefoons van Microsoft, Windows Phone. Samsung stapt niet zoals Nokia eerder helemaal over naar Windows Phone, maar brengt binnenkort wel een telefoon uit met dat systeem.


Samsung betaalt Microsoft voor elke telefoon (Foto: Novum)