Polanski biedt slachtoffer excuses aan

Roman Polanski heeft zijn excuses aangeboden aan de vrouw die hij 33 jaar geleden seksueel heeft misbruikt. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. "Ze is een dubbel slachtoffer: van mij en van de pers", zegt de filmmaker in de documentaire Roman Polanski: A Film Memoir.

Regisseur Lauren Bouzereau interviewde de Pools-Franse filmmaker tijdens zijn huisarrest in Zwitserland twee jaar geleden. In de documentaire vertelt Polanksi over zijn leven en hoe hij de rechtszaak in 1978 heeft beleefd.

Polanski was in 2009 in Zürich waar hij op het filmfestival een oeuvreprijs zou krijgen. Hij werd op het vliegveld opgepakt vanwege de rechtszaak die in de Verenigde Staten tegen hem loopt omdat hij in 1977 seks zou hebben gehad met de toen 13-jarige Samantha Geimer. Hij kreeg huisarrest in afwachting van zijn uitlevering naar de VS, maar in juli 2010 hief Zwitserland het arrest weer op.

De 78-jarige filmmaker heeft de oeuvreprijs dinsdagavond in Zürich alsnog ontvangen. Tijdens zijn dankwoord kreeg hij een staande ovatie. Op het filmfestival is tevens Roman Polanski: A Film Memoir in première gegaan.