'Mes in eerstehulpposten van ziekenhuizen'

Het aantal eerstehulpposten van ziekenhuizen moet fors verminderen. Al die posten zijn niet meer te betalen, zegt koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) woensdag in Trouw. De eerste sluiting moet volgend jaar een feit zijn.

Directeur van ZN Pieter Hasekamp zegt in de krant dat de meeste ziekenhuizen zo'n voorziening hebben en dat er daarom in steden als Den Haag en Amsterdam te veel posten zijn. Hij weet niet hoeveel en welke posten dicht moeten, maar ZN heeft honderd miljoen euro gereserveerd voor de sanering.

Hasekamp benadrukt dat de verzekeraars in overleg met de ziekenhuizen kijken naar de spreiding, bereikbaarheid en kwaliteit. "Dat is een complex proces, want een eerstehulppost is ook de voordeur van een ziekenhuis."

De vereniging van ziekenhuizen NVZ wijst er in de krant op dat het sluiten van spoedeisende hulp 'heel moeilijk' is. "Minister Schippers heeft aangegeven dat ze zorg dicht bij de burger wil", zegt directeur Margot van der Starre. Bovendien vindt de vereniging het saneringspotje van honderd miljoen aan de magere kant. Het is volgens Van der Starre niet meer dan een 'aardig eerste gebaar'.

Zorgverzekeraars spraken in juni al met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) af dat het ziekenhuissector op de schop gaat om de zorg betaalbaar te houden. De sluiting van spoedposten is daarvan een invulling.