Links claimt meerderheid in Franse senaat

Voor het eerst in meer dan een halve eeuw hebben de linkse partijen in Frankrijk een meerderheid in de senaat. Dat beweert de Socialistische Partij.

Afgevaardigden uit gemeenteraden en regionale besturen brachten zondag hun stem uit voor de honderdzeventig senaatszetels die vrijkwamen. De socialisten hoopten dat ontevredenheid in dorpen en regio's in heel Frankrijk zich zou vertalen in een overwinning voor links.

Volgens Jean-Pierre Bel, het hoofd van de socialistische groep in de senaat, heeft links 24 tot 26 extra zetels weten te bemachtigen. Voor een meerderheid moest de linkerflank 23 zetels wegkapen bij de rechtse partijen. Of de cijfers die Bel gaf extrapolaties waren is niet duidelijk, maar senaatsvoorzitter Gerard Larcher, een conservatief, zei dat de linkse partijen 'een flinke opmars hebben gemaakt'. "Meer dan ik had gedacht."

Als de linkse partijen daadwerkelijk een meerderheid hebben weten te behalen is dat een klap voor de Franse president Nicolas Sarkozy. Over zeven maanden worden in Frankrijk presidentsverkiezingen gehouden; Sarkozy is in opiniepeilingen weinig populair.