'Taliban-asielzoekers' voorlopig niet uitgezet

Afghaanse asielzoekers met een 'Talibanverleden, mogen voorlopig in Nederland blijven. Dat heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) besloten onder druk van 26 gemeenten. De voorbereidingen voor hun uitzetting gaan echter gewoon door, zegt een woordvoerder van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA). Dat meldt de NOS zondag.

Het zou gaan om ongeveer 150 mannen, die zich ten tijde van de Russische bezetting van Afghanistan schuldig zouden hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Afghanen die in die periode de rang van onderofficier of hoger bekleedden, worden automatisch van oorlogsmisdaden verdacht en komen niet in aanmerking voor asiel, zo is in 2000 bepaald.

Dat ze ook echt dergelijke misdaden hebben gepleegd, staat niet in alle gevallen vast. Vaak is er geen bewijsmateriaal meer. Burgemeesters van 26 gemeenten vinden het daarom onterecht dat ze automatisch worden uitgezet.

De Afghaanse militaire inlichtingendienst Khad stond bekend om zijn verschrikkelijke martelmethoden. Veel van de toenmalige Taliban proberen al jaren te bewijzen dat ze geen oorlogsmisdaden hebben gepleegd. Hun vrouw en kinderen hebben vaak al wel een verblijfsvergunning.

De 26 gemeenten die opkomen voor de belangen van deze Afghanen overleggen binnenkort met Leers. Ook de Tweede Kamer gaat de kwestie bespreken.

Overigens zijn zeker twee Afghanen in Nederland veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Ze werden begin 2007 veroordeeld tot twaalf en negen jaar cel. Ze waren begin jaren negentig naar Nederland gevlucht, nadat de moedjahedien de macht hadden overgenomen.