'Welriekende' orchidee duikt op in Twente

In Twente zijn bloeiende exemplaren van de welriekende schroeforchis aangetroffen. De van oorsprong Noord-Amerikaanse orchidee was nog niet eerder in Nederland gesignaleerd, meldt de Werkgroep Europese Orchideeën, die nog niet kan zeggen of het een 'blijvertje' is.

Florist Jo Schunselaar vond enkele rozetten en twee bloeiende planten in een ecologische verbindingszone tussen twee natuurgebieden. Deskundigen bevestigden dat het ging om de welriekende schroeforchis en troffen nog eens twee bloeiende planten aan.

Nederland telt twee inheemse schroeforchissoorten: de herfst- en de zomerschroeforchis. Die laatste soort is al jaren niet meer waargenomen, maar de herfstschroeforchis wordt af en toe nog gezien in Zuid-Limburg en op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden.

De nieuwe soort, die ook moerasschroeforchis kan worden genoemd, heeft een geelgroene tint en helderwitte bloemen met een minuscuul geel hart. De bloemen zijn net als bij zijn soortgenoten veelal rondom de as van de stengel gedraaid.

Hoe de relatief grote welriekende schroeforchis in Twente terecht is gekomen, is onduidelijk. De zeer lichte orchideeënzaden kunnen in theorie uit de Verenigde Staten zijn overgewaaid, maar aannemelijker is dat dat is gebeurd vanuit Engeland, waar ze veel worden gekweekt. Maar ook is niet uitgesloten dat iemand ze heeft geplant of gezaaid, schrijft de werkgroep op natuurbericht.nl.


'Welriekende' orchidee duikt op in Twente (Foto: Novum)