[F1] Uitslag Grand Prix van Singapore

Sebastian Vettel heeft ook de Grand Prix van Singapore op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen bleef met de Red Bull de McLaren van Jenson Button en Vettels teamgenoot Mark Webber voor. Door de zege is Vettel nog maar één punt verwijderd van prolongatie van zijn wereldtitel.

Sebastian Vettel ging op het Marina Bay circuit in de langste race van het seizoen van start op poleposition. Vettel kende een goede start en kreeg meteen de McLaren van Jenson Button en de Ferrari van Fernando Alonso achter zich aan. Achter dit trio volgden Mark Webber, Felipe Massa en Nico Rosberg. Michael Schumacher en Lewis Hamilton die een slechte start kende. Daniel Riccardo (HRT) verloor meteen zijn voorvleugel, waardoor hij met een grote achterstand rustig naar de pits moest rijden.

Hamilton wist in de vierde ronde door middel van het DRS-systeem en een foutje van Schumacher de zevende plaats over te nemen. De Brit sloeg meteen een gat met de Duitser. Een ronde later volgde al de Mercedes van Rosberg, waardoor Hamilton zesde lag. Vooraan had Vettel na vijf ronden al een gat van vijf seconden geslagen met tweede man Button. Alonso leek op plaats drie Webber, Massa en Hamilton op te houden.

Na negen ronden was Rosberg de eerste die pitte. De Duitser kwam als zestiende terug op het asfalt. Verder naar voren worstelde Alonso zodanig met zijn banden dat Webber hem kon passeren. Alonso ging meteen naar binnen voor nieuw rubber. Hij viel terug naar plaats elf. Timo Glock was na elf ronden na een crash de eerste uitvaller van de dag.

Ook Hamilton en Massa kwamen binnen, waarna de McLaren-rijder de Ferrari bij bocht zeven raakte. Hamilton verloor zijn voorvleugel, terwijl Massa een lekke rechterachterband op liep. Het kwam Hamilton op een drive-through penalty te staan. Er kwamen meer en meer coureurs binnen, waarbij Alonso uiteindelijk weer voor Webber op het asfalt reed. Een fraaie inhaalactie was er voor Adrian Sutil die Kamui Kobayashi bij het stadiongedeelte inhaalde.

Na twintig ronden leidde Vettel met twaalf seconden voorsprong op Button. Hier ruim achter reed Alonso, voor Webber, Rosberg, Schumacher, Sutil, Di Resta, Perez en Maldonado. Waar Massa in het achterveld bleef hangen was het Hamilton die ondanks zijn problemen halverwege de race alweer tiende lag.

Halverwege de race zorgde een foutje van Rosberg ervoor dat Perez de Duitser kon passeren. Rosberg sloeg meteen terug, waardoor Perez bij de eerste bocht wijd ging en tussen Rosberg en Schumacher weer op de baan kwam. Schumacher waagde meteen een inhaalpoging bij Perez, maar schatte zijn snelheid verkeerd in, raakte de Mexicaan, verloor zijn voorvleugel en ging de bandenstapels in. Hierdoor werd de Duitser ridder te voet en lag er veel rotzooi op de baan. Een safety car was noodzakelijk.

Veel coureurs maakten van de gelegenheid gebruik om een pitstop te maken. Vettel leidde, voor Button, Alonso, Webber, Di Resta, Rosberg, Sutil, Perez, Hamilton en Maldonado. De safety car ging na enkele ronden weer naar binnen, waarbij Vettel veel profijt had van de achterliggers die Button ophielden. Iets verder naar achteren profiteerde Webber van het verkeer om de derde stek van Alonso af te pakken. Vettel sloeg meteen een gat van negen seconden met Button. Hamilton kende een goede herstart en reed al snel naar de vijfde stek. Massa klom naar plaats tien.

In de slotfase van de race leek er weinig te gebeuren, maar een pitstop van Webber vanaf plaats drie bracht hem achter Alonso en Hamilton op de vijfde stek terug op het asfalt. Omdat Webber Hamilton meteen kon passeren kwam ook Hamilton snel binnen voor nieuw rubber, waardoor hij terugviel naar plaats negen. Button stopte vanaf de tweede stek, waardoor Alonso op zijn oude banden tweede lag. Ook Vettel en Alonso kwamen binnen, waardoor de volgorde vooraan onveranderd was, al moest Hamilton zich weer door het veld een weg naar voren banen.

In de slotfase van de race ontstonden nog enkele interessante gevechten, terwijl Alguersuari en Trulli nog tot de uitvallers behoorden. Na 61 ronden werd Vettel dan ook als eerste afgevlagd voor Button en Webber. Alonso werd als vierde afgevlagd, voor Hamilton, Di Resta, Rosberg, Sutil, Massa en Perez.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:59:06.757
2 Jenson Button McLaren +1.737
3 Mark Webber Red Bull +29.279
4 Fernando Alonso Ferrari +55.449
5 Lewis Hamilton McLaren +1:07.766
6 Paul di Resta Force India +1:51.067
7 Nico Rosberg Mercedes +1 Ronde
8 Adrian Sutil Force India +1 Ronde
9 Felipe Massa Ferrari +1 Ronde
10 Sergio Perez Sauber +1 Ronde
11 Pastor Maldonado Williams +1 Ronde
12 Sebastien Buemi Toro Rosso +1 Ronde
13 Rubens Barrichello Williams +1 Ronde
14 Kamui Kobayashi Sauber +2 Ronden
15 Bruno Senna Lotus Renault +2 Ronden
16 Heikki Kovalainen Team Lotus +2 Ronden
17 Vitaly Petrov Lotus Renault +2 Ronden
18 Jerome d'Ambrosio Virgin +2 Ronden
19 Daniel Ricciardo HRT +4 Ronden
20 Vitantonio Liuzzi HRT +4 Ronden
21 Jaime Alguersuari Toro Rosso +5 Ronden
DNF Jarno Trulli Team Lotus +14 Ronden
DNF Michael Schumacher Mercedes +33 Ronden
DNF Timo Glock Virgin +52 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 309
2 Jenson Button McLaren 185
3 Fernando Alonso Ferrari 184
4 Mark Webber Red Bull 182
5 Lewis Hamilton McLaren 168
6 Felipe Massa Ferrari 84
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 62
8 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 52
9 Vitaly Petrov Lotus Renault 34
10 Nick Heidfeld Lotus Renault 34
11 Adrian Sutil Force India F1 28
12 Kamui Kobayashi Sauber 27
13 Paul di Resta Force India F1 20
14 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 16
15 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 13
16 Sergio Perez Sauber 9
17 Rubens Barrichello Williams 4
18 Bruno Senna Lotus Renault 2
19 Pastor Maldonado Williams 1
20 Pedro de la Rosa Sauber 0
21 Jarno Trulli Team Lotus 0
22 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Jerome d'Ambrosio Virgin Racing 0
25 Timo Glock Virgin Racing 0
26 Daniel Ricciardo HRT F1 Team 0
27 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0
28 Karun Chandhok Team Lotus 0


Voorlopige constructeursstand

Pos. Team Punten
1 Red Bull 491
2 McLaren 353
3 Ferrari 268
4 Mercedes Grand Prix 114
5 Lotus Renault 70
6 Force India F1 48
7 Sauber 36
8 Scuderia Toro Rosso 29
9 Williams 5
10 Team Lotus 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0