PVV verliest zetels door uitlatingen Wilders

De uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders tijdens de Algemene Beschouwingen heeft de partij in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond twee zetels gekost. Ook de steun van het kabinet aan Griekenland speelde daarbij een belangrijke rol. Het grootste gedeelte van de PVV-aanhang steunt het optreden van Wilders afgelopen week overigens wel. Zo vond 77 procent van de PVV-stemmers het een sterk optreden en zegt 91 procent het grappig te vinden hoe Wilders PvdA-leider Job Cohen aanpakt.

In de peiling verliest ook de PvdA een zetel, terwijl het CDA, SP en D66 er een bij krijgen. D66 scoort nu met zeventien zetels even hoog als de PvdA. Dat was voor het laatst het geval voor de val van het kabinet in februari 2010. De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV komt in de peiling uit op 73 zetels, drie minder dan zij nu bezet in het parlement.

Uit de peiling blijkt ook dat 41 procent van de ondervraagden hoopt dat het kabinet tot het einde blijft zitten. Dat is meer dan de 34 procent die hoopt dat het doek voor het eind van het jaar valt. Vooral PvdA- en SP-aanhangers willen dat laatste met respectievelijk 72 en 71 procent graag.