Krater Zeeland blijkt ontplofte caisson

Op het strand bij Ritthem is zaterdagochtend een krater gevonden die mogelijk te maken heeft met de harde knal die Zeeland vrijdagavond opschrikte. Dat meldt de politie. Agenten vonden na de knal vrijdag wel brokstukken, maar zagen door de waterstand en de duisternis geen sporen van een explosie.

Bij daglicht vervolgden agenten het onderzoek en vonden de krater. De politie kan nog niets zeggen over de oorzaak van de knal. De krater wordt onderzocht.

Rond 22.00 uur was op Walcheren en een deel van Zuid-Beveland een luide knal te horen. De meeste meldingen kwamen uit Oost-Souburg, Middelburg en Ritthem. De politie had de handen vol met het natrekken van telefoontjes. Agenten vonden op een strandje bij Ritthem brokstukken.

Een politiehelikopter met een warmtekijker zocht bij Ritthem naar sporen van een explosie of brand, maar staakte de zoektocht tegen 01.00 uur. Agenten hebben brokstukken meegenomen voor onderzoek.

Een getuige liet tegenover Omroep Zeeland weten een grote zwarte rookpluim te hebben gezien bij het strand van Ritthem tijdens de knal. Op het strand lagen, volgens haar, na de knal overal basaltblokken. Eerder op de avond waren er al kleinere explosies op het strand te horen, mogelijk door vuurwerk. De politie zou pas een uur na de knal zijn gaan kijken.

Er werd aanvankelijk gedacht dat de knal mogelijk te maken had met de brokstukken van een Amerikaanse satelliet die op aarde terecht zouden komen, maar dat is niet waarschijnlijk. De satellietresten zijn pas in de loop van de ochtend door de dampkring gegaan.

Update: 11.07
Het ANP weet te melden dat het om een ontplofte caisson gaat. Volgens een politiewoordvoerder liggen de brokstukken tot op meer dan 100 meter van de krater die bij de explosie is veroorzaakt.

Een caisson is een grote betonnen constructie die wordt gebruikt in de waterbouw. De politie heeft het strand, dat compleet is bezaaid met beton, afgezet. Van de caisson is niets meer over.