Volleybalsters kloppen Spanje op EK

De volleybalsters van Oranje zijn het EK begonnen met een klinkende zege op Spanje. In het Italiaanse Busto Arsizio werd de ploeg van de Nederlandse bondscoach Gido Vermeulen met speels gemak verslagen: 25-15, 25-14 en 25-17. Zaterdag is Bulgarije de tweede tegenstander.

Nederland begon tegen Spanje met Laura Dijkema, Manon Flier, Ingrid Visser, Caroline Wensink, Debby Stam, Maret Grothues en Janneke van Tienen in de basis. Tot 10-10 ging het gelijk op, maar nadat Manon Flier zich even kwaad had gemaakt achter de servicelijn was de openingsset snel voorbij: 25-15.

In set nummer twee ging het ook al van een leien dakje met de Nederlandse ploeg. Oranje nam snel een voorsprong van 14-5, tot ongenoegen van de 'Spaanse' bondscoach Vermeulen die zijn speelsters op vurige wijze toesprak. Dat mocht echter niet baten en in de slotfase van deze set gaf bondscoach Avital Selinger ook Lonneke Sloetjes en Chaïne Staelens gelegenheid wat ritme op te doen: 25-14.

In de sporthal met de bijzondere naam Palayamamay bleef het een eenzijdige vertoning. Spanje, toch de nummer negen van het vorige EK, had niets te vertellen, terwijl Nederland sterk en goed verzorgd volleybalde. Via 5-0, 10-1 en 15-7 werd het 25-17. Aanvoerster Manon Flier benutte zelf het matchpoint met een vernietigend blok.