Donner wil spookpolitici niet korten

Gemeenteraadsleden en andere politici die nooit komen opdagen bij vergaderingen, kunnen niet worden gekort op hun vergoeding. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) laten weten aan de Tweede Kamer.

De Kamer wil dat 'spookpolitici', die zich veelal hebben afgescheiden van hun partij maar hun zetel niet willen opgeven, geen vergoeding meer krijgen. Donner noemt de spookpolitici een ongewenst fenomeen, maar acht het onmogelijk om de betalingen aan zulke politici stop te zetten. Dat komt doordat er geen persoon of instelling is die onbetwistbaar kan oordelen dat gekozen volksvertegenwoordigers zonder goede reden afwezig zijn en dus niet meer betaald moeten krijgen.

Donner ziet meer in betere begeleiding van politici door hun partij, zodat de kans op afscheiding kleiner wordt. Ook zou het helpen als kiezers meer inzicht wordt geboden in het functioneren van de volksvertegenwoordigers, stelt Donner.

Donner stelt ten slotte dat het meevalt met het aantal spookpolitici. Het gaat om enkele tientallen op een totaal van zo'n negenduizend raads- en Statenleden. Voor de Eerste en Tweede Kamer zijn geen cijfers beschikbaar, voegt Donner eraan toe.


Donner wil spookpolitici niet korten (Foto: Novum)