Greenpeace weer naar rechter om kolencentrale

Natuur & Milieu en Greenpeace stappen opnieuw naar de Raad van State om de bouw van de kolencentrale van RWE/Essent in de Groningse Eemshaven stop te laten zetten. Eerder vrijdag maakte de provincie Groningen bekend de bouw van de centrale officieel te gaan gedogen.

Het gedoogbesluit geldt alleen voor de hoogbouw van de centrale. De lage gebouwen zoals kantoren, magazijnen en werkplaatsen mogen niet worden gebouwd. Volgens de milieuorganisaties legt de provincie de laagbouw alleen stil om 'symbolische' redenen.

Eind augustus besloot de Raad van State om de milieuvergunningen voor de centrale te vernietigen. Volgens de hoogste bestuursrechter was bij de verlening van de vergunning het belang voor de natuur niet goed genoeg meegewogen.

De provincie Groningen zei toen al de bouw van de centrale te gaan gedogen in afwachting van een nieuwe vergunning. Natuur & Milieu en Greenpeace stapten hierover al tevergeefs naar de Raad van State. Die oordeelde dat de provincie te weinig tijd had gehad om het besluit te motiveren.

De provincie heeft de motivatie voor het gedoogbesluit nu naar buiten gebracht. Gedeputeerde Staten zeggen het bedrijfsbelang van RWE zorgvuldig te hebben afgewogen tegen het algemeen belang. De provincie wil een 'betrouwbare partner' zijn voor de partijen die in de Eemshaven bouwen.

"Ook hebben we de belangen van de natuur in het Waddengebied zorgvuldig afgewogen", schrijft de provincie in een verklaring. De provincie concludeert dat er geen schade voor de natuur zal ontstaan door de centrale. Een nieuwe vergunningsaanvraag zal daarom succesvol zijn, verwacht de provincie. De milieuorganisaties zijn het hier niet mee eens.

"Door het bouwen toch te gedogen, neemt de provincie een voorschot op het onderzoek en verstoort daarmee ook de situatie die onderzocht moet worden", oordeelt campagneleider bij Greenpeace Rolf Schipper. "Als achteraf wordt geconstateerd dat de bouw schadelijke gevolgen had voor de natuur, is het leed al geschied."