Rekenkamer: Plannen Wallen te onduidelijk

De gemeente Amsterdam moet de plannen voor de opschoning van de rosse buurt beter uitwerken. Er is nog te veel onduidelijk over het aantal prostitutieramen dat moet verdwijnen en hoeveel het project uiteindelijk gaat kosten, stelt de Amsterdamse Rekenkamer in een rapport over de voortgang.

Amsterdam besloot in 2007 om het grote aantal bordelen, coffeeshops en gokhallen op de Wallen aan te pakken om zo de criminaliteit te verminderen. Maar volgens de Rekenkamer is er nog altijd geen duidelijk beeld over hoe dat plan moet worden gerealiseerd.

Zo is niet vastgesteld hoeveel bedrijven moeten verdwijnen om het project succesvol te laten zijn. Dat leidt tot 'vaagheid' over wat er nu eigenlijk moet worden gedaan, stelt de Rekenkamer. Ook is er nog geen beeld over de totale kosten en is geen rekening gehouden met eventuele financiële tegenvallers.

Uit recente telling blijkt opvallend genoeg dat het aantal panden dat op de nominatie staat om schoongeveegd te worden, de afgelopen jaren is gestegen. In 2007 waren er nog 444 van deze bedrijven gemeld. Inmiddels is dat toegenomen tot 491.

Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders heeft laten weten enkele aanbevelingen van de Rekenkamer over te nemen. Welke dat precies zijn, is onduidelijk.


Rekenkamer: Plannen Wallen te onduidelijk (Foto: Novum)