Burgemeester Gouda maakte fouten met villa

Burgemeester Wim Cornelis van Gouda (PvdA) heeft fouten gemaakt bij de aankoop van een tweede woning in Ghana in 2007. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onafhankelijk onderzoek. Zo heeft hij er te weinig aan gedaan om belangenverstrengeling te voorkomen. Ook werd met de bouw begonnen voordat de vergunning rond was.

Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van Cornelis zelf. Hij wilde dat er duidelijkheid zou komen omdat geruchten het functioneren van het stadsbestuur belemmeren.

Cornelis besloot in 2007 een tweede woning te bouwen in de kuststad Elmina, waarmee Gouda een stedenband heeft. Vorig najaar debatteerde de gemeenteraad al over de bouw van het huis, nadat geruchten waren ontstaan over onjuist handelen van Cornelis bij het kopen van grond en bouwmateriaal.

Toen was de conclusie dat er geen reden is om te twijfelen over de acties van de burgemeester. Omdat de geruchten blijven rondzingen vroeg Cornelis een onafhankelijk onderzoek aan. De gemeenteraad bespreekt het onderzoek later deze maand.

Cornelis is niet de eerste burgemeester die in opspraak komt vanwege de aankoop van een vakantievilla in het buitenland. Huidig minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) kocht in 2006 als burgemeester van Maastricht een vakantievilla in Bulgarije. Toen het project mislukte probeerde hij zijn geld terug te krijgen. Onderzoek wees toen uit dat hij de schijn van belangenverstrengeling had gewekt.