Palestina vraagt VN-lidmaatschap aan

Tegen de zin van onder meer de Verenigde Staten en Nederland dient de Palestijnse Autoriteit vrijdag een verzoek in om volwaardig lid van de Verenigde Naties te worden. De Palestijnse president Mahmoud Abbas zal het verzoek bekendmaken in een rede tot de Algemene Vergadering van de volkerenorganisatie.

De kans van slagen is miniem. Weliswaar staat de meerderheid van de Algemene Vergadering positief tegenover het initiatief, maar de Veiligheidsraad moet eerst stemmen over een volwaardig lidmaatschap. De Verenigde Staten hebben al aangekondigd daar van hun vetorecht gebruik te maken. Ook Israël is fel tegen. Beide landen vinden dat een Palestijnse staat er alleen via onderhandelingen kan komen.

De Palestijnse staat zou de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem moeten omvatten. Israël bezette die drie gebieden in 1967 na de Zesdaagse Oorlog.

De Palestijnen bereiden zich voor op een langdurig gesteggel achter de schermen. Abbas heeft gezegd dat hij de Veiligheidsraad "enige tijd" wil geven om de aanvraag te behandelen.

Palestina vraagt VN-lidmaatschap aan
Palestina vraagt VN-lidmaatschap aan (Foto: ANP)