PVV-aanhang: Cohen schoothondje noemen is prima

De achterban van Geert Wilders staat achter de uitspraken van de PVV-leider. Zo vindt 83 procent het geen probleem dat Wilders zijn PvdA-collega Job Cohen omschreef als een bedrijfspoedel, klungelaar en schoothondje van Rutte. Ook vindt 77 procent van de PVV-stemmers dat Wilders de grenzen van het fatsoen niet heeft overschreden.

Acht op de tien deelnemers vindt de uitspraken zoals Wilders die heeft gedaan horen bij een fel debat. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Eenvandaag onder ruim tweeduizend PVV-aanhangers.

De achterban is wel kritisch over het gedoogbeleid van de PVV. Bijna vier op de tien vinden dat Wilders nu moet stoppen met zijn gedoogsteun, omdat het kabinet financiële steun geeft aan Griekenland. Een meerderheid van 56 procent wil dat Wilders de stekker uit de samenwerking trekt als Nederland de komende maanden opnieuw miljarden in Griekenland pompt.

Het onderzoek werd donderdag uitgevoerd. De uitspraken die Wilders in de middag deed, konden niet meer in het onderzoek worden meegenomen. Wilders haalde donderdagmiddag keihard uit naar premier Mark Rutte (VVD). "Doe eens normaal, man", zei Wilders toen de premier Wilders' fractiegenoot Raymond de Roon de maat nam.