'Van Haersma Buma grootste zwetser'

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma is de grootste zwetser van de Tweede Kamer. Tijdens de Algemene Beschouwingen verzandde hij het vaakst van alle fractievoorzitters in onbegrijpelijk jargon, oordeelde de Jargonbrigade van de Nationale Jeugdraad (NJR). D66-leider Alexander Pechtold kreeg de Klare Taalprijs.

Van Haersma Buma kreeg de Zwetsprijs vanwege zijn versprekingen, gegoochel met cijfers in zinnen en ellenlange zinnen. "Zijn zinnen waren soms zo lang dat het voor ons niet eens mogelijk was ze noteren", verklaarde de 18-jarige 'jargonbrigadier' Charlotte Bouwman. "Zo wist hij de woorden kostenneutrale tegenbegroting, lastenverschuiving, lastenverhoging en lastenverzwaring in een onduidelijke zin te stoppen."

Pechtold wist daarentegen het debat begrijpelijk te maken. "De juiste inzet van humor, een goed te volgen tempo en taalgebruik dat jongeren aanspreekt, maken Alexander Pechtold de terechte winnaar van de Klaretaalprijs 2011", oordeelt Laura Tromp (18).

Pechtold ging in 2008 ook al met de Klaretaalprijs naar huis. Vorig jaar won Emile Roemer (SP), het jaar daarvoor Mark Rutte. Stef Blok (VVD) won vorig jaar de Zwetsprijs, Agnes Kant (SP) ging hem voor.


'Van Haersma Buma grootste zwetser' (Foto: Novum)