Vier ton schade aan Stedelijk na huldiging Ajax

De schade die het Stedelijk Museum in Amsterdam in mei opliep bij de huldiging van Ajax op het Museumplein bedraagt vier ton. Een deel van de kosten voor herstel wordt verhaald op de mensen die veroordeeld werden voor de vernielingen. Dat staat in een voortgangsrapportage.

De verbouwing van het museum, dat binnenkort weer dichtgaat, heeft waarschijnlijk geen verdere vertraging opgelopen. "Er is zeer goede hoop dat de twee weken die besteed werden aan het herstel van de schade, weer kunnen worden ingelopen", zei de zegsman. De gemeente verwacht dat het museum in de loop van de tweede helft van volgend jaar zijn deuren weer opent.

De gemeente was over het algemeen tevreden over het verloop van de huldiging in de Amsterdam Arena en de binnenstad. Het gedrag van de ongeveer tweehonderd Ajax-supporters die door de hekken braken en andermans eigendom vernielden is echter 'verwerpelijk en onacceptabel'.

Het Stedelijk Museum wordt sinds 2004 verbouwd en zou oorspronkelijk in 2008 opengaan, maar dat werd telkens vertraagd. Hoofdaannemer Mildreth ging begin dit jaar ook nog eens failliet. Volkerwessels maakt de verbouwing nu af voor 4,5 miljoen euro extra.

Het bouwbedrijf verwacht dat het verbouwde Stedelijk eind januari kan worden opgeleverd.