Oxfam Novib luidt noodklok over landdiefstal

Arme mensen worden massaal weggejaagd van hun grond om plaats te maken voor plantages van multinationals. De strijd om de schaarse vruchtbare grond verhardt door de stijgende prijzen van voedsel en biobrandstoffen. Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib meldt dat in een rapport, dat donderdag is gepubliceerd.

In Afrika is sinds 2001 een gebied zo groot als Duitsland overgegaan in handen van voornamelijk internationale investeerders. "In de slechtste gevallen worden bewoners verdreven van huis en haard. Zo verliezen zij hun middelen van bestaan", aldus campagnedirecteur Tom van der Lee van Oxfam Novib.

Het rapport beschrijft de verwoestende gevolgen in Uganda, Zuid-Sudan, Indonesië, Honduras en Guatemala. In Uganda verloren minstens 22.500 mensen hun huis en land om plaats te maken voor activiteiten van het Britse houtbedrijf New Forest Company (NFC). Rechters verboden het verdrijven van de bewoners, maar ooggetuigen verklaarden dat de uitzettingen gewoon doorgingen.

Oxfam Novib vindt dat de Nederlandse overheid de lokale bevolking moet helpen tegen de gronddiefstal. "Bovendien moeten Nederlandse bedrijven, banken en pensioenfondsen zich inspannen om iedere betrokkenheid bij landjepik te voorkomen", aldus Van der Lee.