SGP legt breed wensenpakket op tafel

De SGP legde woensdag tijdens de Algemene Beschouwingen een breed wensenpakket op tafel. Fractievoorzitter Kees van der Staaij liet weten grote moeite te hebben met de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb), maar uitte ook kritiek op de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, op defensie en op het kindgebonden budget.

De SGP, die doorgaans een zeer gematigde toon aanslaat tegen het kabinet, wil dat de bezuinigingen op het pgb ongedaan worden gemaakt. De kabinetsplannen om de regeling drastisch in te perken mag niet leiden tot 'zoek het zelf maar uit', zei Van der Staaij.

De streng gereformeerde partij is ook fel gekant tegen de bezuinigingen op het kindgebonden budget. Het kabinet wil dat hier vanaf het derde kind geen aanspraak op kan worden gemaakt. Eerder deze week werd bekend dat het kabinet, dat voor een meerderheid in de Eerste Kamer afhankelijk van de steun van de SGP, de partij op dit punt tegemoetkomt.

Van der Staaij hamerde ook op typisch bijbelse waarden als huwelijkse trouw, zondagse rust en het beperken van abortus. Het kabinet gaf hij mee: "Vrees god, houdt zijn geboden en met dat kompas aan de hand houdt u pas echt koers."


SGP legt breed wensenpakket op tafel (Foto: Novum)