Disneyparken krijgen Avatar-attracties

Verschillende attractieparken van Disney krijgen Avatar-attracties. De eerste op de blockbuster geïnspireerde attractie komt in het park Animal Kingdom in Florida. De bouw begint in 2013. Een overeenkomst daartoe werd afgelopen dinsdag getekend. Waar de andere attracties komen en wanneer is nog niet bekend.

Naar verwachting duurt het drie jaar om de attractie in Florida af te krijgen. Volgens Disney moet de attractie ongeveer vijf hectare groot worden. De kosten liggen rond de vierhonderd miljoen dollar, ruim 290 miljoen euro.

De regisseur van Avatar, James Cameron, zei dat de attractie gebaseerd wordt op de lichtgevende planeet uit de film, Pandora. Volgens hem hebben fans aangegeven dit fictieve oord te willen bezoeken.

"De scènes die mensen het leukst vonden waren niet de typische dingen zoals de grote gevechtsscènes", zei Cameron. "Het waren de schepsels, het leren vliegen, het bos 's avonds." De regisseur werkt aan een tweede en derde Avatar-film, die eind 2014 en eind 2015 uitkomen. Volgens hem komen in de attractie ook dingen die niet in de film en de geplande vervolgen te zien zijn.

Het eerste deel uit de Avatar-trilogie van Twentieth Century Fox leverde tot nu toe twee miljard euro op. Het is niet de eerste keer dat Disney voor een attractie samenwerkt met een andere studio. Zo is het Indiana Jones-land in Disneyland gebaseerd op productie van concurrent Paramount.


Disneyparken krijgen Avatar-attracties (Foto: Novum)