Wilders: Eurofielen maken ons bang

Voorstanders van steun aan Griekenland zaaien bewust de angst dat een failliet van dat land leidt tot een domino-effect en Nederland nog meer geld gaat kosten. "De eurofielen maken ons met opzet bang", zei PVV-leider Geert Wilders woensdag tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer.

De Nederlandse export naar Griekenland is beperkt en de markt houdt al rekening met een faillisement, stelde Wilders. De meeste banken en pensioenfondsen hebben hun belangen in Griekenland al beperkt en hun schulden afgekort, weet hij. "Ik geloof dat het nu uit de euro zetten van Griekenland een enorme disciplinerende werking zal hebben naar andere landen", zei hij. Dan gaat het onder meer om Italië en Portugal.

Wilders doorspekte zijn betoog met termen als 'die corrupte Grieken' die een 'monopolie op flessentrekkerij' hebben. Griekenland dat zich de euro heeft 'ingefraudeerd' en jarenlang 'de kluit heeft belazerd'. Ook pleitte hij voor een referendum, waarbij de Nederlanders zich kunnen uitspreken over de steun aan Griekenland.

Het leidde opnieuw tot een aanvaring met de PvdA, GroenLinks, D66 en PvdD, die vinden dat Wilders zijn verantwoordelijkheid ontloopt. Zij riepen hem op om de stekker uit het kabinet te trekken. Als hij zich zo verzet tegen de steun die 'Henk en Ingrid bakken vol met geld gaat kosten', dan moet Wilders zijn consequenties trekken, zei Job Cohen (PvdA).

Ook Jolande Sap (GL) daagde hem daartoe uit. Zij had een stekkerdoos meegenomen naar de interruptiemicrofoon waarmee ze tot tweemaal voordeed hoe de stekker eruit moet worden getrokken. "Bij mevrouw Sap heeft de stekker er volgens mij nooit ingezeten", luidde de reactie van Wilders.

De PVV'er herhaalde dat de PvdA het kabinet juist in het zadel houdt door in te stemmen met de steunmaatregelen aan Griekenland.