Pechtold vindt kabinet 'dure misrekening'

Alexander Pechtold noemt het huidige kabinet een dure misrekening. Volgens de D66-leider weigert premier Mark Rutte (VVD) echte keuzes te maken, terwijl de samenwerking met de PVV leidt tot internationale reputatieschade. D66 pleit ervoor om meer bevoegdheden aan Europa over te dragen.

Pechtold peperde Rutte woensdag tijdens de Algemene Beschouwingen meermalen in dat hij nivelleert. Hij wees erop dat komend jaar de belastingdruk stijgt, de staatsschuld oploopt en de achttien miljard euro aan bezuinigingen die door het kabinet werd beoogd, niet gehaald gaat worden.

Volgens Pechtold ontbreken bij Rutte het lef en het leiderschap om passende maatregelen te nemen om de economische problemen het hoofd te bieden. D66 wil dat de pensioengerechtigde leeftijd per direct wordt verhoogd, het ontslagrecht wordt gemoderniseerd en het woningbeleid wordt aangepakt.

De D66'er vindt dat het kabinet de internationale reputatie van Nederland te grabbel gooit door het boerkaverbod en door in Brussel 'te bedelen voor aangescherpte asielwetten'. In plaats daarvan zou Nederland in moeten zetten op een sterker Europa. "Geen verplichte Hollandse hits meer op de radio, maar voluit op het Europese orgel", zo luidde de oproep van Pechtold.

Rutte zou een eerlijk verhaal moeten vertellen over de Europese schuldencrisis. "Heeft de premier nu eindelijk de moed mensen duidelijk te maken dat het Grieks pakket ons geld kost? Want dat doet het geheid", zei Pechtold. "Maar als we niets doen, kost het veel meer."


Pechtold vindt kabinet 'dure misrekening' (Foto: Novum)