Saab krijgt uitstel van betaling

Automerk Saab, onderdeel van Swedish Automobile, heeft in hoger beroep woensdag alsnog toestemming gekregen voor een vrijwillige reorganisatie. Hierdoor is het noodlijdende bedrijf voor drie maanden beschermd tegen zijn schuldeisers.

Saab is nu 'in veilige haven', zegt bestuursvoorzitter Victor Muller van Swedish Automobile in een reactie op de uitspraak tegenover Dow Jones Nieuwsdienst. "Ik ben enorm blij. De rust en beheersbaarheid keren nu volledig terug", aldus Muller, die onlangs heeft aangegeven dat Saab voor 150 miljoen euro aan betalingsachterstanden heeft.

Twee weken geleden keurde de Zweedse rechter het verzoek tot uitstel van betaling nog af, omdat Saab niet liquide genoeg zou zijn voor een voortzetting van de activiteiten.

Het gerechtshof zegt woensdag echter dat een 'grondiger onderzoek zou kunnen aantonen dat de voorwaarden voor een succesvolle reorganisatie aanwezig zijn'.

Door de financiële problemen bij Saab heeft het bedrijf haar werknemers het salaris van augustus nog niet kunnen uitkeren. Verschillende vakbonden hebben al een faillissementsaanvraag ingediend, maar ook aangegeven deze te zullen intrekken als de vrijwillige reorganisatie zou worden goedgekeurd.

"Het is een enorme opluchting dat we nu onze medewerkers kunnen betalen. Anders had ik maandag voor de rechtbank gestaan", zegt Muller.

Ook de vakbonden verwelkomen de uitspraak. "Onder een reorganisatie zullen onze leden sneller salaris ontvangen dan bij een faillissement", zegt vakbond Unionen, die circa elfhonderd Saab-medewerkers vertegenwoordigt.

Saab heeft overeenkomsten liggen om meer dan vijftig procent van het bedrijf voor 245 miljoen euro te verkopen aan de Chinese bedrijven Youngman en Pang Da. Hiervoor is echter toestemming vereist van Zweedse en Chinese autoriteiten, die de zaak nog in behandeling hebben.

De onderneming wil met de vrijwillige reorganisatie de periode overbruggen tot deze goedkeuring, die het bedrijf begin november verwacht.

Bovendien maakt de uitspraak van de rechter het volgens Muller een stuk waarschijnlijker dat meer potentiële investeerders in Saab zullen stappen. "Investeerders weten nu zeker dat het geld op de daarvoor bestemde plek komt", aldus de CEO.


Saab krijgt uitstel van betaling (Foto: Novum)