'Hardcore gamers zien verschil werkelijkheid en fantasie niet meer'

De zogenaamde hardcore gamers gaan zo op in hun virtuele wereld dat ze in het echte leven ook handelingen willen verrichten uit games. Ook hebben gamers vaak fantasiën over geweld, zoals het aanrijden en neerschieten van mensen op straat.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit in Nottingham dat gehouden werd onder 42 gamers in de leeftijd van 15 tot 21 jaar. Deze gamers spelen allemaal meer dan tien uur per week.

Volgens de onderzoekers gebruiken gamers vaak reflexen om gebeurtenissen in de echte wereld op te lossen alsof ze in een game zitten. Dit fenomeen noemen ze het 'games transfer phenomenon'. Voorbeelden die uit het onderzoek naar voren komen zijn onder andere de wens om eten uit de koelkast te halen met een gravity gun (Half-Life), of het knippen in de vingers om de tijd terug te draaien bij een gevallen boterham (Prince of Persia: Sands of Time).

Professor Mark Griffiths, die meewerkte aan het onderzoek, verklaarde dat vanuit videogames specifieke bekwaamheden geleerd kunnen worden. Hij vertelde hier wel bij dat er meer onderzoek nodig is om eventuele negatieve consequenties te bekijken. 

Videogames-specialist Tristan Donovan vertelde Metro dat het effect van games op menselijk gedrag op dit moment nog steeds niet volledig bekend is.