Proces rond beving L'Aquila in Italië van start

ROME - In Italië is dinsdag het proces begonnen tegen zeven wetenschappers en andere deskundigen die zijn aangeklaagd voor doodslag, omdat zij in 2009 de bewoners van het stadje L'Aquila onvoldoende zouden hebben gewaarschuwd voor een allesverwoestende aardbeving. De beving kostte aan meer dan driehonderd mensen het leven.

Seismologen uit de hele wereld houden de rechtszaak nauwlettend in de gaten. Volgens hen is het onmogelijk om aardbevingen te voorspellen en is dat in het verleden dan ook nog nooit gebeurd. Mocht dit overigens wel het geval zijn, dan denken seismologen in de toekomst wel tweemaal na voor zij wat voor advies dan ook geven, omdat juridische represailles op de loer liggen.

Ongeveer 5200 internationale onderzoekers ondertekenden vorig jaar een petitie waarin zij hun steun uitspraken voor hun Italiaanse collega's, terwijl de Seismologische Sociëteit van Amerika in een brief aan de Italiaanse president haar zorg uitsprak over de, wat zij noemde, ongekende juridische aanval op de wetenschap.

De zeven verdachten worden ervan beschuldigd dat zij in de zes maanden voorafgaand aan 6 april 2009, de dag dat de beving toesloeg, 'onjuiste, onvolledige en tegenstrijdige informatie' hebben verschaft over de vraag of kleine trillingen in L'Aquila reden vormden voor een aardbevingwaarschuwing.

De aanklagers hebben hun zaak toegespitst op een memo over een vergadering van de Grote Risico-commissie op 31 maart van dat jaar. In deze vergadering concludeerden deskundigen dat het, ondanks de maandenlange seismische activiteit in de regio, 'onwaarschijnlijk' was dat er een grote aardbeving zou komen, hoewel zij deze mogelijkheid ook niet uitsloten. Grotendeels geruststellende interviews in de media met leden van de commissie 'overtuigden slachtoffers om thuis te blijven', schrijven de aanklagers in hun aanklacht.

De eisers in de zaak willen een schadevergoeding van vijftig miljoen euro. Na enkele procedurele afhandelingen bepaalde de rechter 1 oktober als datum voor de eerstvolgende zitting.

Het middeleeuwse stadje L'Aquila werd door de beving grotendeels met de grond gelijkgemaakt. Er vielen 308 doden. Duizenden overlevenden woonden naderhand maandenlang in tentenkampen en tijdelijke woningen.