Steeds meer bofverschijnselen onder studenten

Steeds meer studenten blijken de bof te hebben. De GGD ziet in het hele land meer meldingen binnenkomen dan voorgaande jaren. Dat zegt arts infectieziekten Bert Wolters van de GGD Groningen dinsdag. De ziekte blijkt hardnekkiger dan in het verleden.

"Er is een landelijke ontwikkeling zichtbaar", aldus Wolters. Hoewel het nu even rustig is, verwacht hij de komende maanden nog meer meldingen. "Vermoedelijk komt dat door de zomer. Als we straks in de winter weer dicht bij elkaar zijn, breidt de bof zich sneller uit."

In Groningen lijkt de bofepidemie zich volgens Wolters uit te breiden naar de rest van de Groningse bevolking. Zo heerste de ziekte ook op enkele scholen in het voortgezet onderwijs. Het is niet bekend of dat ook voor andere provincies geldt. In Groningen werden in de eerste helft van dit jaar 148 meldingen gedaan van bof.

De bof is een zeer besmettelijke infectieziekte waartegen kinderen gevaccineerd worden. Ziekteverschijnselen zijn koorts, hoofdpijn en spierpijn. Bij complicaties kan bij mannen een ontsteking van de teelbal ontstaan en bij vrouwen een ontsteking van de eierstokken. Dit leidt in zeldzame gevallen tot onvruchtbaarheid.