Wilders en Cohen verwijten elkaar gedoogsteun

Geert Wilders (PVV) en Job Cohen (PvdA) zijn elkaar daags voor de Algemene Beschouwingen alvast in de haren gevlogen over de vraag wie het kabinet nu precies gedoogt. Dat gebeurde tijdens een tv-debat dat de NOS dinsdagmiddag organiseerde naar aanleiding van Prinsjesdag. "Er bestaat geen grotere gedoger dan de PvdA", zei Wilders.

Wilders liet geen moment onbenut om Cohen 'de grote gedoger' te noemen. Hij stelde op een gegeven moment voor om van plek te wisselen, zodat de PvdA-leider naast de fractieleiders van de regeringspartijen, Stef Blok (VVD) en Sybrand van Haersma Buma (CDA), kwam te staan. Hij betichtte Cohen gekscherend van 'broodroof'.

De PVV-leider vindt dat Cohen het kabinet in het zadel houdt door steun te verlenen aan de steunmaatregelen aan Griekenland en het pensioenakkoord. Cohen verweet Wilders dat hij op zijn beurt voor alle belangrijke beslissingen wegloopt. "Totaal onverantwoord", stelde hij. De PvdA-leider daagde Wilders eerder al uit om de stekker uit het kabinet te trekken.

"Met zo'n gedoogpartner heeft het kabinet geen oppositie meer nodig", concludeerde D66-leider Alexander Pechtold nadat hij Wilders had aangehoord.


Wilders en Cohen verwijten elkaar gedoogsteun (Foto: Novum)