Weinig kleur op Prinsjesdag

De politici hebben hun hoedjes tijdens Prinsjesdag aangepast aan de volgens Koningin Beatrix 'economisch moeilijke tijden'. Veel vrouwen in de Ridderzaal droegen een hoed met sombere kleuren als grijs en zwart. Koningin Beatrix koos voor een kenmerkende hoge hoed zonder randen, in het zilvergrijs.

Prinses Laurentien was solidair met haar schoonmoeder en droeg ook een zilvergrijze creatie. Prinses Máxima droeg een exemplaar dat leek op een jagershoed, in de kleur bruin. Ook de Kamerleden Pia Dijkstra (D66), Sabine Uitslag (CDA) en Nebahat Albayrak (PvdA) waren weinig kleurrijk, zij droegen zwart-witte hoofddeksels.

Tussen de sombere kleuren waren enkele opvallend kleurrijke verschijningen. Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya (D66) droeg een roze hoedje met een grote rode bloem. Carola Schouten van de ChristenUnie was te zien met een groot felroze exemplaar. Ook Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) droeg een bijzondere creatie met bijtjes die op haar diadeem met bloemen zitten.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren zette haar traditie voort en koos voor een hoed met een boodschap. Zij droeg de derde dinsdag van september een marinierspet met de tekst 'Save our seas'. Vorig jaar had ze een zwarte koksmuts met 'Fish-free Friday'.

Een opvallend hoofddeksel werd gedragen door PvdA-kamerlid Jetta Klijnsma. De gouden hoed met oranje en blauwe veren is afkomstig uit de operaproductie Dido en Aeneas uit 1976 van de Nederlandse Operastichting. "Het is niet alleen mooi, ik wil hiermee ook een statement maken tegen de afbraak van culturele instellingen als het Theater Instituut Nederland en de harde toon waarop het debat daarover gevoerd wordt."

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) droeg de speciaal voor de Floriade ontworpen hoed van ontwerper Jan Taminiau. In de hoed, die symbool staat voor design en duurzaamheid, is onder andere restmetaal en kurk verwerkt.