Vrees voor grote voedseltekorten Afghanistan

Bijna 3 miljoen mensen in heel Afghanistan lopen het risico op ernstige ondervoeding door grote voedseltekorten wegens de droogte. De droogte treft 14 van Afghanistan’s 34 provincies in het noorden, noordoosten en westen van het Centraal-Aziatische land.

Dat heeft Oxfam Novib dinsdag laten weten. De hulporganisatie riep de internationale gemeenschap op snel in actie te komen, voordat de crisis een ramp wordt. De waarschuwing geldt niet voor Kunduz, de noordelijke provincie waar Nederland een politietrainingsmissie uitvoert.

In de 14 door droogte getroffen provincies is 80 procent van de niet-geïrrigeerde tarweoogst, waar mensen van afhankelijk zijn voor hun voedselvoorziening en inkomsten, verloren gegaan. "Veel mensen in deze streken leden al onder chronische honger", stelt Oxfam Novib. "Bijna driekwart van de mensen in de getroffen gebieden zegt dat zij binnen 2 maanden door het eten heen zijn."

De hulporganisatie waarschuwt dat het van groot belang is snel humanitaire goederen zoals water en voedsel te leveren, omdat de getroffen gebieden in de winter niet bereikbaar zijn.

Vrees voor grote voedseltekorten Afghanistan
Vrees voor grote voedseltekorten Afghanistan (Foto: ANP)