Eenvoudiger computerprogramma voor agenten

Agenten krijgen komend jaar de beschikking over computerprogramma's die gebruiksvriendelijker en betrouwbaarder zijn. Vanaf 2014 krijgt de politie één nieuw landelijk systeem, dat een eind moet maken aan alle ict-problemen, staat in het Aanvalsprogramma Informatievoorziening Politie dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De gebrekkige ict bij de politie is agenten en de Tweede Kamer al langer een doorn in het oog. De informatiesystemen voor agenten en rechercheurs zijn traag, omslachtig, niet toekomstvast, matig gebruiksvriendelijk en zorgen voor meer administratieve taken voor politiemedewerkers, oordeelde de Algemene Rekenkamer in juni in een rapport over de computerproblemen bij de politie.

De Rekenkamer kwam met een aantal aanbevelingen, die Opstelten allemaal heeft overgenomen. Zo worden de komende jaren al een aantal veelgebruikte formulieren vereenvoudigd, waardoor agenten minder tijd kwijt zijn met administratieve handelingen. Ook komt er een systeem waarmee agenten alle belangrijke landelijke gegevens kunnen opvragen.

Bij het nieuwe systeem, dat vanaf 2014 wordt ingevoerd, verdwijnt het onderscheid tussen opsporing en handhaving. Gegevens hoeven dan slechts één keer te worden ingevoerd. Het nieuwe systeem moet verder zorgen voor een betere gegevensuitwisseling binnen de politie en met het Openbaar Ministerie.

Bij het nieuwe systeem staat 'het werk van de politiemensen op straat centraal', aldus Opstelten. Hij hoopt dat met de maatregelen het vertrouwen van agenten en burgers in de ict-systemen van de politie wordt hersteld. De bewindsman stelt 201,9 miljoen euro extra beschikbaar voor het oplossen van de computerproblemen.