Zeilmeisje gestopt met school

Zeilmeisje Laura Dekker is gestopt met school. Dekker, die dinsdag 16 jaar wordt, heeft het te druk met zeilen. Dat heeft ze maandag gezegd tegen de NOS. Het meisje valt sinds de zomer van vorig jaar niet meer onder de Nederlandse leerplichtwet omdat ze officieel niet in Nederland woont.

Dekker, die het jongste meisje wil worden dat solo rond de wereld zeilt, zit momenteel in Australië. Ze begon eind augustus vorig jaar aan haar tocht, nadat de rechtbank in Middelburg een maand daarvoor besloot het toezicht van Bureau Jeugdzorg op te heffen. Hierdoor zijn haar ouders weer verantwoordelijk voor Laura.

Dekker maakte in 2009 haar wens bekend als jongste ooit een solozeiltocht rond de wereld te maken, maar de rechter stak daar een stokje voor. De reis zou onveilig zijn en slecht voor haar ontwikkeling. Sinds juli 2009 stond ze daarom onder toezicht van Bureau Jeugdzorg.

De leerplichtwet geldt niet voor Dekker omdat ze kort na de uitspraak van de rechtbank in Middelburg werd uitgeschreven uit de Nederlandse bevolkingsadministratie. Toen ze na de zomervakantie niet naar school terugkeerde, kon daar niet tegen worden opgetreden.