D66 en ChristenUnie presenteren tegenbegroting

De oppositiepartijen D66 en de ChristenUnie hebben maandag allebei een tegenbegroting gepresenteerd. Daarmee willen ze tijdens de Algemene Beschouwingen hun kritiek op het kabinetsbeleid onderbouwen.

Bij de presentatie ageerde D66-leider Alexander Pechtold tegen het trage bezuinigingstempo van het kabinet. Hij vindt dat premier Mark Rutte (VVD) veel te weinig doet. "Dit is de vijfde begroting op rij die stilstand voor Nederland betekent", zei Pechtold met een verwijzing naar de vorige kabinetten waartegen hij oppositie voerde.

Wat Pechtold betreft begint het kabinet al meteen met het verhogen van de AOW-leeftijd en gaan de arbeids- en woningmarkt grondig op de schop.

De tegenbegroting vertoont veel overeenkomsten met het verkiezingsprogramma van de partij. D66 investeert daarom volgend jaar één miljard euro in het onderwijs. Verder wordt als het aan de sociaalliberalen ligt het plan van oud-minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) voor een kilometerheffing afgestoft en ingevoerd en komt er een belasting op vlees: de kiloknallertaks.

Fractieleider Arie Slob (ChristenUnie) richtte zijn pijlen vooral op het gezinsbeleid van het kabinet. Hij hekelde de 'tweekindpolitiek' die de regering zou voeren: gezinnen met meer dan twee kinderen gaan er door de bezuinigingen op de kindregelingen volgens hem fors op achteruit.

Verder wil Slob - net als Pechtold - investeren in duurzaamheid en gaat er minder geld naar asfalt en meer naar het openbaar vervoer. Ook bezuinigt hij minder hard op het persoonsgebonden budget.