'Breivik wil spreken in rechtszaal'

Anders Behring Breivik, de man achter de aanslagen in Noorwegen die in juli aan 77 mensen het leven kostten, wil maandag op zijn hoorzitting zelf het woord voeren. Dat heeft zijn advocaat gezegd.

"Hij heeft aangekondigd dat hij informatie wil vrijgeven of iets wil voorlezen aan het hof", aldus advocaat Geir Lippestad. De advocaat zei niet te weten wat zijn cliënt van plan is te zeggen. Breivik maakt voor de derde keer sinds de bomaanslag in Oslo en de schietpartij op het eiland Utøya zijn opwachting in de rechtszaal.

De politie gaat de rechter maandag vragen de voorlopige hechtenis van Breivik met acht weken te verlengen, waarvan vier in afzondering, aldus een woordvoerder.

Een Noorse rechter besloot in eerste instantie dat Breivik een open hoorzitting zou krijgen, maar een hogere rechter verwierp deze beslissing na bezwaren van de politie.

Breivik heeft toegegeven de aanslagen in Noorwegen te hebben gepleegd, maar ontkent een misdaad te hebben begaan. Volgens de 32-jarige Noor verkeert hij in een staat van oorlog en was zijn moordpartij noodzakelijk om te voorkomen dat Noorwegen en de rest van Europa worden overspoeld door islamitische migranten.


'Breivik wil spreken in rechtszaal' (Foto: Novum)