Strauss-Kahn: Grieken kunnen niet terugbetalen

De voormalige topman van het Internationaal Monetair Fonds, Dominique Strauss-Kahn, zei zondag dat Griekenland niet in staat is om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen en dat geldschieters verliezen zullen moeten accepteren.

"Griekenland is armer geworden we kunnen wel zeggen dat de Grieken zelf zullen betalen, maar dat kunnen ze niet", aldus Strauss-Kahn in een interview met de Franse tv-zender TF1. "Er is een verlies en dat moet genomen worden door overheden en banken", stelde hij.

"Overheden hebben het probleem niet opgelost, ze hebben het slechts vertraagd, en de sneeuwbal groeit", voegde de voormalige IMF-chef toe aan zijn eerste commentaar sinds hij zijn toppositie neerlegde.

Strauss Kahn deed zijn uitspraken terwijl Europese landen de druk op Griekenland opvoeren om hardere maatregelen te nemen om budgettaire doelstellingen te halen, nadat inspecteurs van het IMF, de ECB en de Europese commissie eerder deze maand hun controlemissie afbraken toen bleek dat het land ook dit jaar afstevent op een te hoog tekort op de staatsfinancien.

Analisten en kredietbeoordelaars, zoals het Amerikaanse Moody's, hebben recent al gezegd dat de Griekse overheidsschuld onhoudbaar is en dat obligatiehouders tegen een steeds grote kans van een 'haircut', ofwel een vermindering van de terug te betalen hoofdsom, aankijken.

Europese regeringen en centrale banken hebben deze mogelijkheid steeds uitgesloten.

Naast de uitspraken over Griekenland, zei Strauss-Kahn dat hij spijt had van wat er zich in mei afspeelde in een hotel in New York, waarna hij vast werd gezet op verdenking van verkrachting van een medewerkster van het hotel. Hij herhaalde dat volgens hem van geweld of illegale zaken geen sprake was.

In augustus seponeerde de New Yorkse officier van justitie de zaak en werd Strauss-Kahn vrijgelaten.

Tijdens het interview, zei Strauss-Kahn verder dat hij voor het incident in New York had willen gaan voor het Franse presidentschap in 2012. Na het gebeurde zal hij niet meer deel nemen in de verkiezingscampagne, zei hij.