Zieke SP'er weg als gedeputeerde Brabant

SP-gedeputeerde in Noord-Brabant Jules Iding kan zijn werk vanwege zijn gezondheid niet meer uitvoeren. "Ik wil wel, maar mijn lijf wil niet", zegt de 63-jarige politicus op de site van de socialisten. Hij had eerder ook al gezondheidsklachten.

Zijn collega's in het provinciebestuur zijn getroffen door Idings besluit. Zowel Gedeputeerde Staten als Iding roemen de plezierige verhoudingen binnen het college. Iding was de eerste SP'er die in het bestuur van een provincie zat. Het college met VVD, CDA werd vijf maanden geleden gepresenteerd..

"Waar het hart wil en het lichaam weigert, moeten moeilijke beslissingen genomen worden", zegt commissaris van de koningin Wim van de Donk (CDA). "Wij verliezen een goede bestuurder en collega." Iding had de portefeuille ecologie en handhaving.

De SP-fractie betreurt, maar respecteert Idings besluit. "Met Jules hadden wij een gedreven en ervaren bestuurder, met een groot hart voor de publieke zaak en voor natuur, milieu en landschap in het bijzonder", zegt fractievoorzitter Nico Heijmans. "Ik ben ervan overtuigd dat Jules deze stap niet zou doen, als het anders kon."

Idings plaats moet worden ingenomen door de 46-jarige Johan van den Hout, vindt de SP. Hij werkt nu bij het wetenschappelijk bureau van de SP en was eerder fractiemedewerker in Den Haag en Brussel en gemeenteraadslid en wethouder in Tilburg.


Zieke SP'er weg als gedeputeerde Brabant (Foto: Novum)