Autoverkoop Nederland snelt rest EU voorbij

In Nederland zijn in het tweede kwartaal bijna 22 procent meer nieuwe bedrijfsauto's verkocht dan in hetzelfde kwartaal van 2010. Voor personenauto's was de groei bijna 19 procent. De toename was beduidend groter dan gemiddeld in de Europese Unie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

In de EU als geheel daalden de verkopen met ruim twee procent. Van de grote EU-landen liet alleen Duitsland in het tweede kwartaal een toename zien. In Spanje, Griekenland en Portugal bedroeg de daling tussen de twintig en dertig procent.

De omzet in de motor- en autobranche in Nederland was in het tweede kwartaal bijna tien procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Bij de importeurs van nieuwe personenauto's groeide de omzet met zestien procent, in de bedrijfsautobranche bedroeg de groei bijna 24 procent.

De hogere omzet in de bedrijfsautobranche was met bijna 22 procent bijna twee keer zo groot als het EU-gemiddelde. In Griekenland, Portugal en Spanje daalden de verkopen van bedrijfsauto's zeer fors, terwijl ze in Estland, Letland en Litouwen meer dan verdubbelden. In Nederland werden tien keer zo veel nieuwe bedrijfsauto's verkocht als in de Baltische staten samen.