'Thuisduels Feyenoord desnoods verbieden'

Wedstrijden van Feyenoord in Rotterdam moeten desnoods worden verboden tot de problemen met gewelddadige supporters zijn opgelost. De politie is het supportersgeweld spuugzat, zeggen politievakbonden ACP en ANPV maandag in het AD.

De bonden reageren in de krant op de ongeregeldheden bij het stadion van Feyenoord zaterdag. Supporters hielden voorafgaand aan de wedstrijd tegen De Graafschap een gewelddadige protestactie tegen het beleid van de club. Ze bestormden het Maasgebouw, dat aan De Kuip vastzit en staken vuurwerk en fakkels af. Agenten trokken hun dienstwapens om de menigte in bedwang te houden.

Voorzitter van ACP Gerrit van de Kamp noemt het onaanvaardbaar dat zijn collega's in het nauw worden gedreven vanwege een probleem dat anderen niet oplossen. "Het conflict tussen de harde kern en het clubbestuur van Feyenoord bestaat al meer dan een jaar", zegt hij. "Elke keer wordt de politiemacht opgeschaald. De status quo wordt gehandhaafd omdat de politie nu elke keer als scheidsrechter optreedt."

Na eerdere incidenten rondom wedstrijden van Feyenoord en het door hooligans verstoorde dansfeest in Hoek van Holland in 2009, is voor beide bonden de maat vol. ANPV-voorzitter Walter Welting vindt dat burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb (PvdA) het probleem moet aanpakken. "Feyenoord kan dit niet zelf. Stadionverboden of het verbieden van wedstrijden lijken de beste maatregelen."

Aboutaleb zegt dat verbieden van wedstrijden geen optie is, omdat slechts een kleine groep de problemen veroorzaakt.