'Privékliniek opereert eerder dan ziekenhuis'

Chirurgen die in particuliere klinieken werken, gaan veel sneller over tot een operatie dan hun collega's in ziekenhuizen. Vaak is dit niet nodig en het kan zelfs meer kwaad dan goed doen, maar de klinieken verdienen er meer aan. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van onderzoek van Zorgverzekeraars Nederland.

De verzekeraars onderzochten verschillen in operatiegedrag tussen instellingen en tussen gemeenten. Vooral bij herniapatiënten is het verschil tussen instellingen groot. De ene instelling besluit 5,5 keer zo vaak te opereren als een andere. Ook gemeenten waar een particuliere kliniek is gevestigd, werden veel meer operaties geteld.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie gaat een hernia in het leeuwendeel van de gevallen vanzelf over. Een operatie, hoe klein ook, beschadigt de rug. Vanuit commerciële overwegingen zouden privéklinieken hier toch vaak hernia-operaties aanbieden.

NRC Handelsblad wijst erop dat een operatie de privékliniek na onderhandelingen met de verzekeraar drie- tot zesduizend euro oplevert. Als de patiënt zonder operatie naar huis wordt gestuurd krijgt de kliniek maar een paar tientjes.

Vooral mondige patiënten zouden de weg naar een particuliere kliniek weten te vinden. "Zet ergens een herniakliniek neer en het aantal patiënten dat zich laat opereren neemt vanzelf toe. Het is net de warme bakker, om de hoek", zegt hoogleraar neurochirurgie Wilco Peul in de krant.