'Misbruik Heel in doofpot'

De zwakzinnigeninstelling Sint Joseph in Heel heeft zaken van seksueel misbruik jarenlang in de doofpot gestopt. Dat concludeert het Limburgs Dagblad zaterdag na het inzien van het proces-verbaal van verhoren van de rector, de in 1980 overleden Victor Tillemans.

Tillemans werd in 1967 in hoger beroep veroordeeld voor verschillende gevallen van 'ontucht met een aan zijn opleiding toevertrouwde minderjarige'. Bij zijn aanhouding in 1965 zou Tillemans al hebben gezegd dat het destijds beleid van de instelling was om te zwijgen over misbruik.

Tillemans moest een maand de cel in. De verplegers die hem hadden aangegeven moesten volgens de krant weg. Tillemans had een gratieverzoek ingediend omdat hij graag docent bij de opleiding van de Kinderbescherming wilde blijven, maar dat werd afgewezen.

Sint Joseph kwam vorige maand in het nieuws vanwege een opvallend hoog sterftecijfer bij het internaat in de jaren vijftig. Toen Tillemans in dienst kwam, in 1954, stopte deze reeks sterfgevallen. Hij zou zijn binnengehaald omdat iemand anders 'wegens verdachtmakingen' was vertrokken.

Begin deze maand verkondigde de oud-hoofdverpleegkundige in KRO Brandpunt dat een broeder hem had verteld dat diens voorganger in de jaren vijftig geestelijk gehandicapte jongen had omgebracht. In drie jaar tijd overleden in de instelling 34 jongens onder de 18 jaar. Justitie heeft laten weten met de oud-hoofdverpleegkundige in gesprek te gaan. Als het om moorden gaat, zijn de zaken inmiddels verjaard.