Kabinet : Boerka strijdig met normen en waarden

Het dragen van een boerka is in strijd met de normen en waarden. Daarom komt er een algemeen verbod op het dragen van gelaatsbedekkende kleding in het openbaar, lichtte minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad toe.

"Een volledig bedekt gelaat, daarvan zeggen we: het past niet in ons maatschappelijk verkeer", zei Donner. "We hebben bepaalde normen, we hebben bepaalde waarden, die handhaven we. Hier is de streep." Het kabinet stemde zoals verwacht in met het 'boerkaverbod'. Het plan lekte eerder al uit.

Het dragen van gelaatsbedekkende kleding is voortaan verboden in openbare gebouwen, onderwijsinstellingen, zorginstellingen en het openbaar vervoer op straffe van een geldboete. Het verbod geldt niet in vliegtuigen en voor passagiers die op doorreis zijn.

Ook geldt een uitzondering voor gelaatsbedekking die noodzakelijk is voor de gezondheid, de veiligheid of het uitoefenen van een beroep of sport. Ook evenementen zoals Sinterklaas en carnaval worden uitgezonderd van het verbod. Ook burgemeesters kunnen een ontheffing verlenen. Het verbod geldt evenmin voor kerken en moskeeën.

Het verbod is volgens de bewindsman niet in strijd met de godsdienstvrijheid. "Je kunt niet voor alles een beroep doen op de godsdienst en zeggen: dit moet kunnen."

De boete wordt maximaal 380 euro, maar het Openbaar Ministerie bepaalt uiteindelijk de hoogte. "Wat de praktijk wordt, is nog afwachten", zegt een woordvoerder van Donner. Het voorstel wordt nu eerst van commentaar voorzien door de Raad van State en komt daarna op de agenda van de Tweede Kamer.