Eisen PvdA over pensioenakkoord ingewilligd

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) komt aan vrijwel alle eisen van de PvdA tegemoet over het pensioenakkoord. Daarmee lijkt het akkoord een meerderheid te krijgen in de Tweede Kamer, aangezien de VVD en het CDA het plan ook steunen.

De sociaaldemocraten eisten onder meer dat het voor mensen met een laag inkomen mogelijk wordt om eerder te stoppen met werken als de pensioenleeftijd omhoog gaat. Kamp zegde toe dat zij een zogeheten inkomensafhankelijke werkbonus krijgen.

De minister kon donderdagnacht in het Kamerdebat nog niet aangeven welke mensen hier voor in aanmerking komen en waarvan dit betaald moet worden. De kosten bedragen naar verwachting veertig miljoen euro.

De toezeggingen volgden op koortsachtig overleg tussen een delegatie van de PvdA en Kamp en premier Mark Rutte (VVD). PvdA-Kamerlid Roos Vermeij zei in het Kamerdebat, dat tot ver na middernacht duurde, blij te zijn met de beloften van Kamp, maar eiste wel een bevestiging in een brief.

De FNV buigt zich maandag opnieuw over het akkoord. Als de vakcentrale niet tot overeenstemming komt zal Kamp zijn eigen plan doorvoeren om de pensioenleeftijd naar 67 te krijgen.