Oeigoeren ter dood veroordeeld in China

China heeft vier etnische Oeigoeren ter dood veroordeeld voor hun rol in het geweld in de westelijke regio Xinjiang in juli. De doodvonnissen werden dinsdag al uitgesproken, meldde de krant China Daily donderdag. Twee andere verdachten kregen gevangenisstraffen van negentien jaar.

Xinjiang heeft een Oeigoerse meerderheid, die zich bedreigd voelt door de instroom van Han-Chinezen. De afgelopen jaren heeft geweld tussen Han-Chinezen en Oeigoeren al aan honderden mensen het leven gekost. Vooral in Urumqi, de hoofdstad van de regio, komt het geregeld tot harde confrontaties.

In juli nam een groep Oeigoeren na de bestorming van een politiebureau in Hotan diverse personen in gijzeling. Vier mensen werden vermoord. Enkele dagen later kaapten Oeigoeren een vrachtwagen, staken een restaurant in brand en staken op straat willekeurig mensen neer.

De veroordeelden zijn volgens activisten van het in Duitsland gevestigde Oeigoerse Wereldcongres geslagen en gemarteld. Bovendien zouden zij niet betrokken zijn bij het geweld. Volgens de autoriteiten gaven zij echter leiding aan een terreurgroep, vervaardigden zij illegale explosieven en maakten zij zich schuldig aan moord, brandstichting en andere misdrijven.