PvdA steunt pensioenakkoord niet

Oppositiepartij PvdA stemt nog niet in met het aangepaste pensioenakkoord. "De eerlijkheid gebiedt te zeggen: het is niet genoeg", zei Tweede Kamerlid Roos Vermeij (PvdA) donderdag tijdens het debat over het akkoord met minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD).

Het kabinet is afhankelijk van de steun van de PvdA, omdat gedoogpartner PVV het pensioenakkoord niet steunt. Kamp kondigde eerder deze week een aantal maatregelen aan om het aantrekkelijker te maken voor mensen met lage inkomens om toch op hun 65e te kunnen stoppen met werken. Hij hoopt hiermee zowel de verdeelde FNV als de PvdA over de streep te trekken. Premier Mark Rutte sprak woensdag al met PvdA-leider Job Cohen.

Volgens Vermeij zijn het 'allemaal generieke maatregelen', niet gericht op mensen die weinig verdienen. Voor de groep die lang heeft gewerkt en weinig heeft verdiend is het nog steeds moeilijk om eerder te stoppen, aldus het Kamerlid, die sprak over een 'onoverzichtelijke lappendeken' aan maatregelen. Vermeij eiste dat Kamp haar op deze punten tegemoetkomt, anders krijgt hij geen steun van de PvdA voor de pensioendeal.

Kamp hoopt donderdag juist de Tweede Kamer achter zich te krijgen. Dat zou een goed signaal zijn richting de FNV om alsnog in te stemmen met het akkoord. De twee grootste bonden binnen de vakcentrale - Abvakabo en Bondgenoten - verzetten zich fel.