Koperdieven azen op scheepswrakken

Koper- en bronsdieven hebben het gemunt op oude scheepswrakken in de Noordzee. Zeemansgraven worden met veel geweld opengebroken voor een stuk metaal, schrijft Spits donderdag. Ook bijzonder erfgoed wordt niet gespaard.

Zaterdag werd een aantal wrakrovers met een boot vol metaal aangehouden in Scheveningen. Ze hadden even daarvoor hun slag geslagen boven een drietal Britse pantserschepen dat in de Eerste Wereldoorlog was vergaan. De kustwacht was hen op het spoor gekomen na een tip van enkele belangengroepen.

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) vindt de vernielingen onethisch. Volgens een woordvoerder is het schending van oorlogsgraven. "Daar moet je met respect mee omgaan", zegt hij in de krant. "Bovendien gaat het om monumentale schepen. Het zijn geen rijksmonumenten, maar je mag niet zomaar archeologische vondsten opgraven."

De wrakken worden opengehaald met behulp van hydraulische grijpers, hamers en koevoeten. Handhaving lijkt vooralsnog moeilijk. "De aanklacht is juridisch ingewikkeld en bovendien is de bewijslast moeilijk", aldus de woordvoerder.

De RCE gaat in samenwerking met Rijkswaterstaat, de kustwacht en het KLPD werken aan een plan om de koperdieven aan te kunnen pakken.