Staatsveiligheid bij meer ICT-incidenten in geding

De staatsveiligheid is de afgelopen anderhalf jaar bij meerdere ICT-incidenten in het geding geweest. Dat concluderen Webwereld en Nu.nl donderdag uit een lijst van het ministerie van Justitie die zij via een procedure in handen hebben gekregen.

Op de lijst staan volgens de nieuwssites tientallen incidenten. Over veertien incidenten wordt geen informatie vrijgegeven. Dat zou betekenen dat de dreiging nog actueel is en dat de staatsveiligheid in het geding is als de informatie naar buiten komt. Volgens universitair docent bestuursrecht Aline Klingenberg moet worden gedacht aan de democratische rechtsorde of het tegengaan van terrorisme.

Bij drie incidenten wordt geen informatie gegeven omdat dan diplomatieke verhoudingen onder druk zouden komen te staan. Het is volgens de sites niet duidelijk waar dit binnen de overheid heeft gespeeld.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is volgens de nieuwssites ontstemd over de lengte van de lijst met nicidenten. Zij noemt de ICT-veiligheid bij de overheid 'zo lek als een mandje' en dringt opnieuw aan op een parlementair onderzoek. PVV-Kamerlid Hero Brinkman is ook bezorgd, maar hij vindt het nog te vroeg voor zo'n onderzoek.

De ICT-veiligheid van de overheid is in opspraak sinds blijkt dat vermoedelijk Iraanse hackers Diginotar hebben gekraakt. Dat bedrijf was verantwoordelijk voor de beveiliging van overheidssites. Door de kraak konden internetters onbewust op onveilige sites belanden. De hackers waren waarschijnlijk uit op gegevens van Iraniërs. De overheid heeft het vertrouwen in Diginotar opgezegd.

De Tweede Kamer houdt donderdagavond een hoorzitting over de hack bij het bedrijf. Het debat hierover wordt in de week na Prinsjesdag gehouden.