Commissie onderzoekt uitbraak bacterie Maasstad

Het Maasstad Ziekenhuis heeft een onafhankelijke commissie ingesteld die gaat onderzoeken hoe de uitbraak van de klebsiellabacterie heeft kunnen gebeuren. De commissie bestaat uit externe personen en staat onder leiding van ex-senator en hoogleraar Wolter Lemstra.

De commissie moet ook vaststellen wie verantwoordelijk is voor de uitbraak. Zo moeten eventueel gemaakte fouten aan het licht komen. Het ziekenhuis verwacht dat het onderzoek ongeveer zes maanden duurt.

Lemstra is onder meer hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft. Hij onderzocht eerder misstanden in het Medisch Spectrum Twente.

Eerder deze maand bleek dat van de 28 patiënten van het Maasstad Ziekenhuis die met de klebsiellabacterie besmet waren toen ze overleden, bij drie de besmetting zeer waarschijnlijk de doodsoorzaak is. In totaal raakten 107 patiënten besmet.

Inmiddels is de uitbraak onder controle. Vorige maand stapte Paul Smits op als directeur van het Maasstad Ziekenhuis naar aanleiding van de uitbraak. Het ziekenhuis wordt sindsdien geleid door twee interim-bestuurders.


Commissie onderzoekt uitbraak bacterie Maasstad (Foto: Novum)