Rosenthal hekelt Turkse oorlogsretoriek

De dreigende taal van Turkije aan het adres van Israël over het konvooi naar Gaza is ongewenst. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) gezegd tegen zijn Turkse collega, zo liet hij dinsdagmiddag weten tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De bewindsman was ontboden door Raymond de Roon (PVV) naar aanleiding van de uitspraak van de Turkse premier Recep Erdogan dat zijn land konvooien met hulpgoederen voor de Gazastrook voortaan gaat escorteren met marineschepen. Volgens De Roon is deze oorlogsretoriek gevaarlijk, omdat de zeeblokkade van Israël van Gaza rechtmatig is.

Volgens de PVV'er heeft Turkije zich andermaal gekwalificeerd als 'jihadistisch land', dat niet zou mogen toetreden tot de Europese Unie. Dat het land wel lid is van de NAVO kan de andere lidstaten van het militaire bondgenootschap in problemen brengen.

Rosenthal heeft zijn ongenoegen overgebracht aan Turkije. Alle betrokken partijen dienen zich terughoudend op te stellen, zei de bewindsman. Dreigende taal naar wie dan ook wordt niet op prijs gesteld.

Turkije is boos op Israël omdat het land weigert zich te verontschuldigen voor de raid vorig jaar op het scheepskonvooi waarbij negen Turkse activisten werden gedood. Volgens een rapport van de Verenigde Naties is de zeeblokkade van Gaza rechtmatig, maar heeft Israël bij het tegenhouden van het konvooi 'buitensporig en onredelijk' geweld gebruikt.